De voordelen van EPDM dakbedekking

Is de dakbedekking op je platte dak toe aan vervanging en twijfel je over het soort materiaal dat je daarbij zal gaan gebruiken? EPDM dakbedekking kan een goede keus zijn.

Dakbedekking

In het verleden werd als bedekking op platte daken vooral voor bitumen gekozen. Dit was nu eenmaal lang de meest gangbare manier om het dak te beschermen. Bitumen had en heeft zeker goede punten, maar de nadelen zijn helaas ook talloos. Zo is de levensduur beperkt, na 25 tot 35 jaar is de dakbedekking echt aan vervanging toe. Dit proces kan nog eens worden versneld door de weersomstandigheden. Kou, wind maar zeker ook ozon en uv-straling van de zon zorgen dat het materiaal snel veroudert. Bitumen valt hierdoor als het ware uit elkaar, en is daarna verre van waterdicht.

Een dak bedekt met bitumen dient dus regelmatig te worden geïnspecteerd om lekkage voor te zijn. Daarnaast is het aanbrengen van bitumen iets dat de meeste mensen liever aan een professional overlaten. Hierbij wordt namelijk gewerkt met een brander, om het materiaal te vormen en te laten hechten. Kostbaar om deze aan te schaffen voor de reparatie van je eigen dak, en gevaarlijk voor wie er niet mee weet om te gaan bovendien.

EPDM dakbedekking

Bitumen wordt in een hoog tempo ingehaald door EPDM folie. EPDM is de synthetische variant op rubber en heeft veel voordelen. Zo is de levensduur een heel stuk langer dan die van bitumen, 50 jaar is geen probleem. Dat komt doordat dit materiaal een stuk beter bestand is tegen ozon en uv, en dus minder snel zal verweren. Daarnaast is het ook een stuk lichter en dunner dan bitumen en daardoor een stuk makkelijker te verwerken. Een ander groot voordeel is dat deze folie wordt aangebracht zonder hulp van warmte. Geen gedoe met een brander dus. Dit zorgt ervoor dat je voor het bedekken van je platte dak niet langer een vakman hoeft in te huren, maar als je dat wil zelf aan de slag kunt.

Dit gaat het best als je de folie op maat laat maken, zodat je zelf geen naden hoeft weg te werken. Om alle materialen in één keer in huis te hebben zijn er pakketten samengesteld, waarin je alles vindt dat nodig is. Vind je het toch een wat te grote klus om zelf aan te pakken? Ook professionele dakdekkers werken vaak met EPDM, dus zij kunnen je dak ook zeker voorzien van dit materiaal.