Hoe werkt een airconditioning?

Airconditioners en koelkasten werken op dezelfde manier. In plaats van het koelen van slechts een kleine geïsoleerde ruimte aan de binnenkant van een koelkast, koelt een airconditioner een kamer, een huis of zelfs een heel kantoorpand.

Een airconditioning maakt gebruik van chemicaliën die gemakkelijk omzetten van een gas naar een vloeistof en weer terug. Deze chemische stof wordt gebruikt om de warmte uit de lucht vanuit het huis te transporteren naar de buitenlucht.

Het apparaat bestaat uit drie delen. Er is een compressor, condensor en een verdamper. De compressor en de condensor bevinden zich meestal aan het buitenlucht gedeelte van de airconditioner. De verdamper bevindt zich het in het huis, soms als deel van een warmte element. Dat is het deel dat uw huis kan verwarmen.

De koelvloeistof komt bij de compressor als een koel lage-drukgas. De compressor perst de vloeistof. Dit brengt de molecule van vloeistof dichter bij elkaar. Hoe dichter de moleculen bij elkaar zijn, hoe hoger de energie en de temperatuur.

De koelvloeistof verlaat de compressor als een heet gas onder hoge druk en stroomt in de condensor. Als je naar de airconditioningsunit kijkt buitenshuis, zoek dan naar het gedeelte dat metalen koelvinnen rondom heeft. De koelvinnen dienen net zoals bij een radiator in een auto en helpt de warmte sneller te verdwijnen of vervliegen.

Wanneer de koelvloeistof, ook wel koelvloeistof genoemd, de condensor verlaat, is temperatuur veel koeler en is veranderd van een gas naar een vloeistof die zich onder hoge druk bevind. De vloeistof gaat in de verdamper door een zeer klein smal gat. Aan de andere kant daalt de druk van de vloeistof. Wanneer dit gebeurt, begint deze te verdampen in een gas.

Als de vloeistof verandert in gas en verdampt, haalt deze warmte uit de lucht eromheen. De warmte in deze lucht is weer nodig om de moleculen van de vloeistof te scheiden van een vloeistof naar een gas.

airco systee,
Werking van een airco systeem.

De verdamper heeft ook metalen vinnen aan de buitenkant om de thermische energie “te ruilen” met de koelte van de omgevingslucht.

Wanner de koelvloeistof de verdamper verlaat is het koel lage drukgas. Vervolgens keert deze terug naar de compressor om zijn reis weer opnieuw te beginnen.

Een ventilator is aangesloten op de verdamper die de lucht circuleert in het huis om te blazen tegen de verdamper vinnen. Warme lucht is lichter dan koude lucht, de warme lucht in de kamer stijgt dus naar de bovenkant van een kamer.

Daar is een luchtgat waar de lucht wordt meegezogen in de airconditioner en weer naar beneden gaat via leidingen. De hete lucht wordt gebruikt om het gas te koelen in de verdamper.

Aangezien de warmte uit de lucht wordt verwijderd, wordt de lucht gekoeld. Vervolgens wordt de lucht in het huis geblazen via andere kanalen meestal op de grond.

VDG Airconditioning is airconditioning specialist in de regio Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland. Airconditioning in Dordrecht of Breda nodig? Neem contact op!