Het passiveren van roestvast staal

Vanwege de beschermende chroomoxiden op het oppervlak is roestvrij staal roestvrij. Als die oxiden door schuren of door een reactie met bleekwater worden verwijderd, kan het gaan roesten omdat het ijzer in het staal wordt blootgesteld. Roestvast staal is ook gevoelig voor vervuiling door koolstofstaal, het soort dat wordt aangetroffen in gereedschappen, voedselblikken en staalwol. Dit niet-roestvrije staal heeft de neiging er af te wrijven op het oppervlak (vanwege ijzer-tot-ijzeraffiniteit) en gemakkelijk te roesten. Zodra de chroomoxiden is doorbroken door de roest, kan ook het ijzer dat in het roestvrije staal zit roesten. Om deze situatie te herstellen, moet je opnieuw passiveren.

Het passiveren van roestvrij staal wordt typisch in de industrie uitgevoerd door het onderdeel in een bad met salpeterzuur te dompelen. Salpeterzuur lost elk vrije ijzer of andere verontreinigingen op van het oppervlak, wat het metaal reinigt, en het oxideert het chroom opnieuw; dit alles in maar 20 minuten. Om te passiveren heeft u niet perse een salpeterzuur bad nodig. De sleutel is door het roestvrij staal geheel schoon te maken tot kaal metaal. De zuurstof in de atmosfeer zal de beschermende chroomoxiden onmiddellijk hervormen, zodra het metaal schoon is. Het staal zal bijna even gepassiveerd waardoor het lijkt alsof het in zuur is gedompeld. Het passiveren van salpeterzuur creëert een meer chroomrijk passief oppervlak, maar is niet noodzakelijk voor het gebruik bij brouwen.

Roestvast staal passiveren zonder een salpeterzuur bad? U moet het oppervlak goed van al het vuil, oliën en oxiden reinigen. De juiste manier om dit goed te doen is om een ​​keukenreiniger op basis van oxaalzuur te gebruiken, en een niet-metalen groene of witte schuurspons. Gebruik geen staalwol, metalen spons of roestvrij staal, want dit zal juist de roest bevorderen. Het oppervlak moet grondig geschuurd worden en vervolgens goed afgespoeld worden, maak het daarna droog met een handdoek. Als je het eenmaal tot op het blote metaal hebt schoongemaakt, zal het zichzelf opnieuw passiveren.