Vijf tips voor je begint ..!

Als je thuis bent, wil je kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen. Wanneer je hoofd vol is met dingen die nog moeten gebeuren in en rondom je huis dan zal dat nooit lukken. Voor iedereen die het gereedschap er vast bij heeft gepakt en besloten heeft om te beginnen aan alle klusjes die nog gedaan moeten worden, volgen er nu 5 tips om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt als je eenmaal start.

 

  1. Plan de campagne

Voordat je zomaar met gereedschap tekeer gaat of alles begint te verven is het belangrijk om precies te noteren wat er allemaal in of rondom je huis gedaan moet worden. Zo kan je precies zien of het grote klussen zijn of dat het allemaal wel meevalt en maar een paar kleine klusjes uitgevoerd hoeven worden. Wanneer alles op papier is gezet, kan je de klussen op volgorde zetten van prioriteit en tijd die nodig is.

 

  1. Uitloop

Het is handig om te weten hoelang elke individuele klus duurt. Sommige dingen moeten als eerste klaar zijn voordat je met de rest kan beginnen en kunnen lang nodig hebben om te drogen of te acclimatiseren, dit neemt al veel klustijd in beslag. Het zal altijd langer duren dan dat je voor ogen had, dus hou ook rekening met een hele dag uitloop per week of misschien per twee weken.

 

  1. Budget

Niet alleen is een plan belangrijk, ook het budget is erg cruciaal. Bedenk en research voor je begint wat alles zal gaan kosten en maak hier een overzicht van. Daarnaast kan het zo zijn dat je voor de grotere klussen gereedschap nodig hebt die je moet huren of bepaald gereedschap nog moet aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat er waarschijnlijk iets mis zal gaan (want met welke klus gaat er nou echt niets mis) en plan dit mee in je budget. Reken ongeveer 10 á 15 procent bovenop het totaalbedrag, dan kan het alleen nog maar meevallen.

 

  1. Got tools?

Nu je weet wat er allemaal moet gebeuren is het handig om te weten welk gereedschap je nodig zult hebben voor de verschillende klusjes. Het belangrijkste en basic gereedschap (en accessoires) in je arsenaal zullen zijn een potlood, een duimstok of rolmaat, een waterpas, verschillende schroevendraaiers, een hamer, een boor, een zaag, een stanleymes, lijm en ook niet geheel onbelangrijk, klushandschoenen. Hiermee moet je al een heel eind komen.

 

  1. Weet waar alles is
    Voor de grotere klussen is het belangrijk dat je weet waar alles zit, zoals leidingen en elektriciteit. Gebruik bijvoorbeeld een detector om te bepalen waar in je muur alle (spanningsvoerende) leidingen, buizen en metalen zitten. Ook als je denkt ‘even snel’ een muurtje te slopen, maar uitiendelijk blijkt het een draagmuur te zijn, ben je toch iets langer bezig met renoveren dan dat je voor ogen had.