Hoe zit dat met werkschoenen normeringen?

Wanneer u werkschoenen draagt voor uw werk of voor veiligheid tijdens het klussen en u besluit deze zelf aan te schaffen, dan krijgt u te maken met de verschillende normeringen die van toepassing zijn op alle werkschoenen en werklaarzen. In dit artikel beschrijf ik voor u de verschillende normeringen, zodat u met een gerust hart uw nieuwe schoenen aan kan schaffen!

De schoen met de “stalen neus”

Tot op de dag van vandaag zijn ‘stalen neuzen’ synoniem voor werkschoenen (ook wel veiligheidsschoenen genoemd). Dit is echter een verouderde term, want zoals deze term doet vermoeden hoeven de neuzen in deze schoen helemaal niet van staal te zijn en zijn ze tegenwoordig gemaakt van composiet (een term om een combinatie van kunststoffen te benoemen). Door gebruik te maken van composiet is de werkschoen vele malen lichter wat het draagcomfort veel beter maakt!

Waarom zou ik beveiligde schoenen dragen?

De allereerste taak van werkschoenen is dat ze de tenen moeten beschermen van de drager bij risico op verwondingen wanneer ze worden gedragen op het werk en/of tijdens klussen waar gevaar voor kan komen. Een zool van een beveiligde schoen beschermt de drager tegen interpunctie (doodringen) van scherpe voorwerpen op de grond.

Om de verschillende lagen van veiligheid in de werkschoen/veiligheidsschoen aan te duiden, word er gebruik gemaakt van een ISO normering, en wel de volgende: EN ISO 20345:2004. Deze is weer verdeeld onder verschillende normeringen die veiligheid van de schoen aan moet geven. Ik heb hieronder een overzicht gemaakt van alle werkschoen normeringen

SB

De aanwezigheid van neusbescherming die bescherming bieden tegen vallende objecten op de tenen. De grote van deze bescherming is 200 joules. Bescherming bij knelling (bijvoorbeeld onder een zwaar object) is 15kN.

SB-P

Zoals SB plus een anti-penetratie zool.

S1

Zoals SB plus een gesloten hiel, anti statische eigenschappen en energie absorberende hiel.

S1-P

Zoals S1 plus een anti-penetratie zool.

S2

Zoals S1 plus water penetratie en absorberende eigenschappen.

S3

Zoals S2 plus gesloten hiel en anti-penetratie zool.

S4

200 joule teenbescherming. Rubberen laarzen met energie absorberende eigenschappen en energie absorberende hiel.

S5

Als S4 plus gesloten hiel en anti-penetratie zool.

 

De verschillende normeringen zijn bedoeld om de schoenen te onderscheiden en snel inzicht te geven in een bepaalde bescherming, mocht je echter nog vragen hebben dan kan je dit aangeven in de comments, en zal deze dan zo goed mogelijk beantwoorden.

Veel succes met je nieuwe werkschoenen!